Podcast musical Utoven van onze zangleerling Alexander P.E. Boone
Utoven is de eerste podcast musical in Nederland. Heb jij ‘m al beluisterd? Het idee voor deze podcastmusical is van Alexander P.E. Boone, een van onze zangleerlingen. Ook onze zangdocenten David en Marleen hebben ook een rol in deze podcast musical. We waren benieuwd hoe zo’n podcast musical tot stand komt. En wat is er anders voor een zanger/acteur?
Utoven, het verhaal
Het verhaal Utoven gaat over een jonge vrouw die samen met haar vrienden de strijd aangaat tegen een kwaadaardige tovenaar en een door hem gecreëerd gevaarlijk monster. De toekomst van de mensheid in de magische wereld Utoven staat op het spel. In de podcast musical komen verschillende maatschappelijke thema’s langs.
We vroegen Alexander vragen hoe het verhaal ontstond. Alexander: “Ik ben begonnen met het schrijven van Utoven tijdens de eerste lockdown. In het nieuws was er toen een topic over een toenemend aantal meldingen van huiselijk geweld en een groeiend aantal mensen die toenadering zocht tot de zelfmoordlijn, voornamelijk jongeren.
Hoe kunnen we theater zo compleet mogelijk bij de mensen thuis brengen?
Mijn jeugd was de mooiste, meest zorgeloze tijd uit mijn leven en het feit dat er jongeren waren die deze tijd als een hel ervoeren, brak mijn hart. Het is ijdele hoop te denken dat je als enkeling de wereld kan veranderen, maar desalniettemin voelde ik dat ik iets moest doen. Al was het maar om één iemand te helpen. Eén iemand een uitweg te bieden uit die duistere tijd. Ik begon na te denken over hoe we theater zo compleet mogelijk bij de mensen thuis konden afleveren. Het verhaal Utoven kreeg vorm in mijn hoofd, mijn fantasie vertalen naar realiteit was de volgende stap.
Samenwerking met broer Joachim
En dat is waar mijn broer Joachim zijn opwachting maakte. Opgeleid als allround podiumtechnieker en visual artist begon hij mijn fantasie concreet te maken en uit te leggen hoe dit verhaal haalbaar verteld zou kunnen worden. In onze jeugd maakten we – en met name Joachim – zelf ons speelgoed uit karton. Met weinig middelen iets moois proberen maken, doen we al sinds onze kindertijd. Het vertellen van verhalen is onze liefde en passie en met die verhalen proberen we ons steentje bij te dragen om van deze wereld een betere plek te maken!”
Hoe anders is een podcast musical voor een regisseur, of voor een zanger?
“Een podcast musical is een nieuwe term, maar heel veel verschil met een klassiek hoorspel of luisterverhaal is er eigenlijk niet. Een investering in de juiste apparatuur is wel nodig. Toen Joachim en ik die apparatuur hadden aangeschaft, konden de opnames beginnen.
Nadat we de cast zorgvuldig samengesteld hadden, nodigden we iedereen, één voor één, in onze opnamestudio uit. Het materiaal, script en bladmuziek, zijn allemaal op voorhand toegestuurd zodat de acteur in kwestie – net zoals bij een live musical – kan studeren en voorbereiden.
In de vocal booth namen we zorgvuldig scène voor scène op. Als regisseur gaf ik tegenspel en na de scène opgenomen te hebben luisterden we samen terug. Zo konden we kijken of we beiden tevreden waren over de take en of dat we het misschien ook eens op een andere manier moeten proberen. Hoe meer verschillende takes, hoe makkelijker het later zou worden om te editen. Alle dialogen worden afzonderlijk opgenomen, de reacties moeten wel blijven matchen.
Met zang ging dit net zo. Alle solo’s en koorstukken zijn individueel opgenomen en samen luisterden we naar de takes. Van een acteur en zanger vraagt een podcast musical misschien nog meer expressiviteit van je stem. De luisteraar ziet jou immers niet en als acteur kan je qua overdrachtelijkheid dus ook niet op je mimiek of de setting vertrouwen. Je instrument moet zo precies mogelijk zijn qua intonatie en expressiviteit zodat het verhaal goed te volgen blijft en de luisteraar ondergedompeld kan worden in de eigen fantasie.”
Mooi om een kijkje te krijgen in deze nieuwe manier om, zoals Alexander zegt, theater zo compleet mogelijk bij de mensen thuis te brengen!
www.astarprojects.com/utoven