Opleiding ‘Zangdocent in de Vocal Core™’

Opleiding ‘Zangdocent in de Vocal Core™’

Wat houdt de opleiding tot zangdocent in?

Zoals de naam al zegt, is deze opleiding zangdocent bedoeld voor zangers die, eventueel in combinatie met andere opdrachten, zanglessen willen gaan geven. Ook ontmoeten we tijdens de opleiding zangdocenten die willen gaan doceren in de Vocal Core™, de door ZangProfs ontwikkelde zangmethode.

De opleiding bestaat uit twee delen. Als je de opleiding in zijn geheel hebt gevolgd en geslaagd bent voor het examen, mag je je Gecertificeerd Zangdocent in de Vocal Core™ noemen en heb je alle bagage in huis om helemaal zelfstandig zangles te geven!

In april starten we met een nieuwe groep aan deel 1 van de cursus. Er zijn nog enkele plekken vrij. Je bent meer dan welkom.

Wat is de Vocal Core?

Tijdens zijn zangcarrière had Rein Kolpa, de oprichter van ZangProfs, vaak momenten dat hij tegen vocaal-technische problemen aanliep die hij niet zelf kon oplossen. Rein: “Mijn zangdocent kon mij soms wel verder helpen, maar concrete antwoorden bleven vaak uit. Ik wist niet echt wat ik technisch niet goed deed”. Het zingen bleef vaag en ik wist nooit zeker of de toon wel zou komen tijdens het optreden of concert. Het gevolg: ik werd zenuwachtig en stond met veel spanning te zingen. 

Ik ging zelf op zoek naar de werking van mijn stem en zanginstrument. Ik verdiepte me o.a. in klassieke stemtechnieken, ademhalingstechnieken en resonanstechnieken. KNO-arts Rico Rinkel en ik onderzochten de werking van de stembanden tijdens het zingen in verschillende stemfuncties.

Toen ik alle overbodige ballast en onzin wegfilterde, begon ik pas echt te begrijpen hoe logisch mijn stem en ademhaling werken. Maar vooral hoe ze samenwerken.

Die kennis stopte ik in de Vocal Core™: een zangmethodiek die je helderheid geeft over jouw zanginstrument. Het zingen wordt van alle ‘vaagheden’ ontdaan. Jij, als zanger(es), krijgt volledige kennis en controle over je stem. Jouw eigen stemkleur is het uitgangspunt en je leert tevens alle kleuren in je stem te gebruiken.

Veel bekende zangers zingen avond-aan-avond met veel plezier dankzij deze methode. Maar ook amateurzangers zijn verbaast wat je kunt bereiken als je begrijpt hoe je zanginstrument werkt. Het zingen zoveel makkelijk en leuker. En ligt een goede zangtechniek voor het grijpen. Op welk niveau je ook zingt!”

Op deze pagina lees je meer over de Vocal Core™

Zingen volgens de Vocal Core™ methode is een fantastische ontdekkingsreis naar het vinden van je eigen stem. In deze methode is zingen ontdaan van alle vaagheden en daardoor behapbaarder en leuker dan ooit!

Marleen van der Loo – zangeres, actrice, regisseur en zangdocent.

Opleiding Zangdocent in de Vocal Core™ ‘In theorie’

De focus in het eerste deel ‘In theorie’ van de opleiding Zangdocent in de Vocal Core™ ligt dan ook op kennis van de Vocal Core™, zangtechniek en technische oefeningen. Ook leer je hoe je als zangdocent een les opbouwt en hoe je een les helder houdt (wanneer vertel je iets wel en wanneer niet; in welke volgorde leg je iets uit).

Het kerndoel van de Vocal Core™ is dat het zingen helder en begrijpelijk wordt. 

In deel 1 wordt diep ingegaan op de achterliggende kennis die jij als zangdocent paraat moet hebben, maar die je niet met je leerlingen deelt.

Het lesgeven in de Vocal Core™ heeft in dit cursusdeel ook een groot aandeel. Je leert de Vocal Core™ helder uit te leggen aan elkaar. Zo kun je bij je medecursisten kijken en van hen leren. De lessen worden direct geëvalueerd. Na een succesvolle afronding van de opleiding ‘In Theorie’ mag je door naar deel 2 van de opleiding: ‘In de Praktijk’.

Opleiding Zangdocent in de Vocal Core™ ‘In de praktijk’

In het tweede deel ‘In de praktijk’ staat het toepassen van de Vocal Core™ tijdens het lesgeven centraal. Hoe pas je jouw technische kennis toe in een zangles en hoe begeleid je jouw leerling van de technische oefeningen naar het zingen van een nummer. Je gaat nu echt zangles geven en de kennis die je in deel 1 hebt opgedaan, leren toepassen in je zanglessen. Iedere lesdag geef je een zangles aan een proefleerling en krijg je feedback van je docent en je medecursisten. Je gaat merken dat je al heel veel kennis hebt over zingen en de zangstem en dat je het ook nog goed weet uit te leggen. Hierdoor sta je zelfverzekerd je zanglessen te geven en heb je antwoord op alle vragen van je leerlingen.

Je gaat je proefleerling zangtechnische oefeningen geven om hun zanginstrument beter te leren kennen en beheersen. Je leert ook hoe jij als zangdocent ervoor zorgt dat je leerling niet terugvalt in de ‘oude fouten’ als deze een nummer gaat zingen. We bekijken ook veel video’s van zangers om zangtechnische ‘fouten’ te leren herkennen.

Natuurlijk behandelen we ook hoe je een zangles opbouwt en hoe je haalbare doelen stelt; je wilt dat een leerling altijd iets bereikt in een les en niet met vraagtekens weer naar huis gaat. Interpretatie van een nummer wordt een onderdeel van een zangles, maar hoe zorg je ervoor dat de zangtechniek de interpretatie van een nummer ondersteunt.

Voorbeeld van een Vocal Core™ certificaat

Na het succesvol afronden van deel 2 d.m.v. een examen, ontvang je het certificaat ‘Zangdocent in de Vocal Core™’.

Online Leeromgeving

Tijdens de opleiding ‘Zangdocent in de Vocal Core’ heb je toegang tot onze unieke ZangProfs online leeromgeving, de ZOLO. Een omgeving gevuld met o.a. informatie, zanglessen, artikelen en voorbeeldlessen die je nóg beter voorbereiden op het werk als zangdocent. Dankzij de ingebouwde memotrainer wordt de leerstof vlotter onthouden en kan de theorie ook makkelijker in de praktijk worden toegepast.

De voorbeeldlessen in ZOLO zijn een waardevolle aanvulling op de live gegeven voorbeeldles. Met het stappenplan voor de opbouw van een zangles krijg je een duidelijk beeld hoe je een zangles geeft. De zanglessen gaan o.a. over de verschillende onderwerpen van de Vocal Core™, zoals zingen met verschillende stemkleuren, belten/dunbelten en falset.

Verder vind je in ZOLO je leerdoelen, zodat duidelijk is waar je naartoe werkt. Ook wordt er op verschillende momenten gereflecteerd op de voortgang. Via de online leeromgeving kun je berichten uitwisselen met je medecursisten en docenten van de opleiding.

Volg de opleiding online/hybride

Dankzij onze online leeromgeving i.c.m. een Zoom-verbinding, kan je de opleiding ‘Zangdocent in de Vocal Core™’ ook online volgen. Alle lesdagen zijn ‘live’ bij te wonen in Amsterdam, maar ook via een Zoom-verbinding als afreizen naar Amsterdam niet uitkomt.

Tijdens de opleiding zorgen wij er voor dat alle docenten leren om ook online lessen te geven. Dit is belangrijk omdat het geven van online zanglessen regelmatig door leerlingen gewenst is. Voor cursisten is het dan ook verplicht om op de cursusdagen een laptop mee te nemen , zodat we een ‘live’ een digitale classroom creëren.

Praktische informatie

De opleiding Zangdocent in de Vocal Core™ – in theorie duurt (afhankelijk van het aantal deelnemers) 13 volle dagen. De data voor start in April 2024 vind je in de studiegids.

De opleiding Zangdocent in de Vocal Core™ – in de praktijk start najaar 2024 en duurt (afhankelijk van het aantal deelnemers)  13 volle dagen. Dit is dus deel 2 van de opleiding die in April 2024 is gestart.

De opleidingslocatie is in Amsterdam gevestigd.

Jouw docenten

Rein Kolpa begeleidt jou, met hulp van Sophie van Hecke en David van den Tempel op weg naar zangdocentschap. Rein geeft je alle verdieping die je nodig hebt als zangdocent en samen met David en Sophie begeleidt hij jou tijdens de zanglessen die je gaat geven aan de proefleerlingen. Doordat de groep relatief klein wordt gehouden, krijg je veel één-op-één aandacht.

Rein, de oprichter van ZangProfs, studeerde klassiek zang aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam en heeft jaren lang rollen gezongen in operahuizen in Nederland, Duitsland, België en Engeland. Vanaf 1996 is Rein musicals gaan zingen en speelde in vele musicals waaronder Les Miserables, Jekyll and Hyde, 3 Musketiers en Sound of Music, Piaf en Droomvlucht.

David van den Tempel

David van den Tempel studeerde af aan de Frank Sanders academie. Ook David speelde in veel verschillende musicals, zoals Het meisje met het rode haar, Soldaat van Oranje de musical, Full Monty, Evita en Titanic. Dit jaar speelde hij o.a. in de Schippers van de Kameleon en Zo vader zo zoon. Daarnaast geeft hij zanglessen aan vele zangers bij ZangProfs.

Sophie van Hecke

Sophie van Hecke is zangeres, actrice, theatermaker en geeft zangles in Alkmaar. Sophie is docent aan de Frank Sanders Akademie voor Musical- en Muziektheater in Amsterdam, waar ze zelf, na een vooropleiding Lichte Muziek aan het Conservatorium, in 2003 afstudeerde. Als zangeres beweegt ze tussen kleinkunst-, musical-, pop- en soulmuziek, dus ze is bekend met verschillende stijlen.

Vooropleiding

Om deel te kunnen nemen aan deze opleiding tot zangdocent in de Vocal Core™, heb je al een muziek(theater)-opleiding (met zanglessen) gevolgd.

Heb je nog geen zangles van een Vocal Core™ gecertificeerde zangdocent gehad, kun je een serie zanglessen volgen bij een van onze zangdocenten. Samen bekijken wij wat voor jou de beste voorbereiding op deze opleiding is.

Heb je al eerder zangles bij een Vocal Core™ gecertificeerde zangdocent gevolgd, dan kun je direct de opleiding ‘Zangdocent in de Vocal Core™ – in theorie’ volgen.

De kosten van de opleiding tot zangdocent

Opleiding ‘Zangdocent in de Vocal Core™ – in theorie’ (April 2024) €1.750,00*.
Deze prijs is inclusief 6 maanden licentie voor het online-Methodeboek van de Vocal Core™, een anatomische poster uit het Methodeboek van de Vocal Core™, een pakket van artikelen die je nodig hebt als docent in de Vocal Core™, Lax-Vox slangetje en het ZangProfs aantekeningenschrift.

Opleiding ‘Zangdocent in de Vocal Core™ – in de praktijk’ (najaar 2024) €1.950,00* (inclusief 6 maanden licentie voor het online-Methodeboek van de Vocal Core™). Na een jaar kun je de licentie met korting verlengen.

Subsidie mogelijk

Goed nieuws! Als je een afgeronde opleiding in de creatieve sector hebt en/of werkzaam bent in de branche, dan kun je de subsidie aanvragen voor de opleiding tot zangdocent in de Vocal Core™. Het programma Werktuig PPO vergoedt ⅓ van de kosten die jij als professional maakt voor ‘kosten van activiteiten die gericht zijn op jouw professionele (dus niet persoonlijke) ontwikkeling’. Je leest er meer over in de studiegids.

Meer weten?

Vraag dan onze studiegids aan. Vrijblijvend natuurlijk. Daarin vind je alle info, lesdata en lees je meer over de mogelijkheid tot het aanvragen van subsidie. Je ontvangt de studiegids direct in je mailbox.

Heb je een vraag, stuur dan een mail via ons contactformulier. Je krijgt snel antwoord!

Vraag de studiegids aan

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Door het versturen van dit formulier ga je akkoord met het privacy-statement van ZangProfs (https://www.zangprofs.nl/privacyverklaring/)
Ik vraag de studiegids aan