Unieke zangmethode: Vocal Core™

Vocal Core™ is de zangmethode die Rein Kolpa heeft ontwikkeld. Rein heeft zelf een zeer brede opleiding genoten en gezongen in uiteenlopende zangdisciplines. Vanuit de overtuiging dat het nog steeds beter kon, heeft hij hard gewerkt om de geheimen van de stem te ontrafelen. Meer informatie over Rein Kolpa kan vinden via de link.

Rein Kolpa over de Vocal Core™

“Ik wil mijn leerlingen dezelfde helderheid over hun stem geven, die ik door de jaren heen heb verkregen. Ik heb een klassieke conservatoriumopleiding genoten en zong veel oratorium-werken, opera, operette en musicals op mijn klassieke techniek. In een musical kon ik mijn stem wel een ‘musical-kleurtje’ geven, maar ik wist niet goed hoe ik dat deed. Ondanks mijn uitgebreide opleiding had ik voor het grootste gedeelte van mijn carrière geen idee hoe mijn ‘zanginstrument’ precies werkte. Als uitvoerend zanger miste ik dat en werd daardoor onzeker over mijn zangtechniek.

Verdieping en eigen onderzoek

Omdat ik wel precies wilde weten hoe mijn zanginstrument werkte, heb ik mij uitgebreid verdiept in onder andere EVT (Estill Voice Training) en CVT (Complete Vocal Technique), maar ook in ademhalingstechnieken, resonanstechnieken en Belcanto. Toen begon ik te begrijpen hoe mijn stem en ademhaling werken, maar vooral ook hoe ze samenwerken. Het plaatje was echter nog niet compleet. Samen met KNO-arts/laryngoloog R. Rinkel (Amsterdam UMC) heb ik daarom ook de werking van de stembanden tijdens het zingen in verschillende stemfuncties (stemmassa’s) onderzocht en vooral tijdens het zingen in falset. De resultaten zijn zeer verhelderend. Door veel lesgeven, zelf studeren en onderzoeken, lezen en nadenken over de stem en ademhaling, heb ik mijn eigen zangmethode ontwikkeld. Ik ben blij dat ik de complexiteit van het stemgebruik heb kunnen terugbrengen tot de essentie en in een heldere, toepasbare methodiek heb kunnen vatten.

Het is een zangmethodiek van een zanger, voor een zanger geworden en ik hoop oprecht dat veel zangers en (toekomstige) zangdocenten hiervan gebruik gaan maken.

Essentie van Vocal Core™

Deze zangmethode heb ik Vocal Core™ genoemd. Vocal Core™ brengt helderheid in het zingen en in de werking van ons zanginstrument. Het zingen wordt hiermee van alle ‘vaagheden’ ontdaan. Jij, als zanger(es), krijgt volledige kennis en controle over je stem. Jouw eigen stemkleur is het uitgangspunt en je leert tevens alle kleuren in je stem te gebruiken. Daardoor kun je alle vocale muziekstijlen leren zingen. Inmiddels hebben daarmee al vele docenten/zangers hun voordeel mee gedaan.

Digitaal Methodeboek

Dit handige digitale methodeboek omvat alle informatie die je nodig hebt om de Vocal Core™ te begrijpen. Een groot voordeel van deze digitale vorm, ten opzichte van een papieren boek, is dat alle laatste inzichten direct beschikbaar zijn. Dat maakt het altijd up-to-date.

In dit ‘boek’ staan veel links naar de bijbehorende zangoefeningen. Deze helpen je de onderwerpen te snappen, te voelen en te realiseren. De oefeningen zorgen voor extra duidelijkheid, omdat je dan werkelijk voelt wat in het boek wordt bedoeld. Bij de oefeningen staan ook audiovoorbeelden.

Opzet van de zangmethode

De Vocal Core™-methode gaat ervan uit, dat je eerst je zanginstrument leert begrijpen, de onderlinge samenwerkingsverbanden snapt en goed kunt uitvoeren. Pas daarna ga je repertoire zingen. Deze volgorde zorgt ervoor dat je gaat zien hoe overzichtelijk en tastbaar ‘zingen’ eigenlijk is. Door eerst de tijd te nemen om de basistechniek helder te krijgen, ben je daarna veel sneller in staat jezelf te corrigeren als iets niet lukt. Als je een ervaren zanger bent herken je, na het lezen en oefenen van de Vocal Core™, oude fouten sneller en kun je deze makkelijker aanpassen. Een gecertificeerd zangdocent in de Vocal Core™ helpt je hierbij.

Fantastisch leren zingen zonder overbodige ballast

Vocal Core™ omvat alleen de informatie die helderheid geeft over de werking van het zanginstrument in de breedste zin van het woord. Alle overbodige ballast is weggelaten; deze geeft alleen maar ‘ruis’ en maakt het zingen onnodig ingewikkeld en onduidelijk.

De Vocal Core™ is hierdoor zeer beknopt en overzichtelijk, maar je krijgt alle informatie die je nodig hebt om fantastisch te leren zingen.

Voor wie is de Vocal Core™ bestemd?

De Vocal Core™ is een super fijne en heldere zangmethode om mee te leren zingen, maar ook heel fijn om mee zanglessen te geven. Dus voor amateur- en professionele zangers, maar ook voor aankomende en ervaren zangdocenten. Ook logopedisten zullen veel helderheid krijgen hoe de zangstem werkt.

Naast de mogelijkheid om privélessen bij Rein of een andere VocalCore-zangdocent te nemen, is het doel van de Vocal Core™ om zoveel mogelijk mensen te leren zingen met behulp van deze zangmethode. Daarom is speciaal voor professionele zangers en voor logopedisten een cursus ontwikkeld, die hun de bagage geeft om zelf als docent in de Vocal Core™ succesvol te zijn. Meer informatie over de cursus ‘Zangdocent in de Vocal Core™’ vind je via de link.